Oh jee, er is een dier ontsnapt uit de jungle van de Scouting Sint Bernardusgroep!

Maar de jungle-leidster weet alleen niet welk dier. Wat nu?

Nou, de sportcarrousel van Lichtenvoorde bood hulp. Wel 41 kinderen waren er om samen uit te zoeken welk dier ontsnapt was.

Maar jullie begrijpen: 41 kinderen in de jungle, dat is wel erg veel! Daarom hadden we vandaag extra hulp van studenten van het Graafschap College en het Marianum.

Door het spelen van allerlei spellen om “Jungle Bingo” te krijgen, konden de kinderen uitvinden welk dier er op hun kaart overbleef.

Zo deden ze Stoelendans met Baloe de Beer, een afval Estafette met Louie, bouwden ze een toren of hut van marshmallows samen met Bever en Ren je Rot met Akela…en nog veel meer!

De groepjes samen kwamen erachter dat slang Kaa vermist was! Nu kon de jungle-leidster slim zoeken.

Om de middag af te sluiten waren 2 jongens zo stoer om als Slang tikkertje te spelen.

Als dank voor alle hulp kregen de kinderen nog een marshmallow én junglediploma mee naar huis!

In verband met de aangescherpte regels is helaas niet mogelijk om onze “standaard” kerstviering te houden. Maar niet getreurd, want we gaan zeker wel iets doen.

Net als vorig jaar, gaan we een kerst wandeltocht organiseren voor onze leden en ook voor alle bewoners van Lichtenvoorde. De tocht zal circa 5 kilometer lang zijn en start bij de rondwoning achter de “Blauwe doffer” (Oude Aaltenseweg 31a)

Door middel van het inscannen van een QR code, kun je de route lopen. Bij de rondwoning is de “START” QR code te vinden. Je hebt wel een smartphone met data verbinding nodig om hier aan mee te kunnen doen.

De wandelroute is te lopen van 25 december tot en met 7 januari! (daarvoor en daarna werken de codes niet)

En het zou heel makkelijk zijn om 5 stukjes touw en pen en papier mee te nemen.

De Sint Bernardusgroep heeft dit jaar het 75 jarige jubileum. Een hele prestatie en iets dat groots gevierd moet worden. Dit gaat ook zeker gebeuren, maar niet dit jaar.. In deze coronatijd kijkt de scouting terug en  vooruit. Er wordt vast warmgedraaid om straks, na deze uitdagende tijd, alsnog het 75 jarig bestaan gepast te vieren.

Vanaf de bevrijding in 1945 worden er in Lichtenvoorde, net als in de rest van Nederland, pogingen gedaan tot het oprichten van een verkennersgroep en op 28 februari 1946 werd dit een feit. De eerste jaren zijn moeilijk en kenmerken zich door drie dingen: geen geld, geen materiaal en geen geschikte huisvesting. Het leidingteam, bestaande uit de heren Van Doorn, v.d. Berg, Kruip, Weijenborg, Seesing en Hund, zijn gelukkig vasthoudend. In februari 1946 wordt er gestart met 2 verkennersgroepen nadat de Bisschop hier toestemming voor heeft gegeven. Groepsleider Anton Hund is de eerste 25 jaar de grote drijfveer achter het geheel.

Er heerst binnen de Sint Bernardusgroep een cultuur van aanpakkers. “Gewoon doen”, niet te veel op de voorgrond treden. Ondanks dat wordt het eerste lustrum in 1956 tijdens het 10-jarig bestaan uitbundig gevierd met een gezamenlijk kamp op het gemeentelijk sportterrein aan de Dijkstraat in Lichtenvoorde. Twee dagen worden er demonstraties gegeven m.b.t. het verkennen. Ook groepen uit Groenlo en Aalten doen hier aan mee. Inmiddels zijn er, naast de verkennersgroepen, ook welpengroepen opgericht. Er wordt gebruik gemaakt van een oude schuur aan de Boschlaan als clubhuis. De sint Bernardusgroep is uitgegroeid tot een van de grootste scouting verenigingen van het oostelijk district, en telt op dat moment een kleine 100 leden.

Het 15 jarig bestaan staat in het teken van de opening van het nieuwe buitencentrum aan de, toen nog, Lievelderweg in Lichtenvoorde. In 1960 wordt deze in gebruik genomen en in 1961 vind de laatste fase van voltooiing plaats. In 1966 is het 20 jarig bestaan. Dit wordt door een H-mis in het nieuwe buitencentrum gevierd. De waardering voor alle vrijwilligers die hebben bijdragen aan de vereniging, maar bovenal de trots op wat er in 20 jaar is neergezet, staan deze dag centraal.

Het 25 jarig bestaan wordt gevierd in technische school “Dr. Ariens”. Beginnend met een gezamenlijk ontbijt, gevolgd door een eucharistie viering met aanwezigheid van de burgemeester van Bastelaar. In de middag wordt er een feestprogramma verzorgd door twee bekende clowns. In de avond is er voor het leidingteam en voor genodigden een feestavond in ’t Zwaantje. Tijdens het 25 jarig jubileum kondigt grondlegger Anton Hund zijn afscheid als groepsleider aan.

Het 30 jarig bestaan moet een feest worden van alle welpen en verkenners volgens het krantenartikel van februari 1976. Natuurlijk is er wederom een H-mis, gevolgd door een feestdag/ avond. Het absolute hoogtepunt is het alpenkamp in Oostenrijk. In 1981, het jaar van het 35 jarig bestaan, vindt er een grote zeskamp plaats. Vanaf dat moment een jaarlijks terugkerend dagprogramma voor alle jeugdleden.

Het 40 jarig bestaan wordt gevierd met een activiteiten dag voor alle jeugdleden en daarnaast een groot gezamenlijk kamp in Ootmarsum. De welpen bij een boerderij en de verkenners in een prachtig natuurgebied een kleine 100 meter verderop. Dit gezamenlijk kamp is 5 jaar later nog eens dunnetjes over gedaan.

In 1996 bestaat de sint Bernardusgroep 50 jaar. Dit wordt gevierd met een heus jubileumjaar. Dit start met een kerkdienst op Sint Jorisdag. Een absoluut hoogtepunt is dit jaar de reis naar Euro Disney met alle welpen. Iets wat vele (oud) leden zich nog zullen kunnen herinneren.

Tijdens de 60ste verjaardag is er in het pinksterweekend een gezamenlijk kamp georganiseerd. De verkenners in het bos, de welpen binnen in de eigen locatie. In dit weekend is er voor het eerst aandacht voor de aanstaande verhuizing naar een nieuwe accommodatie. De ontwerptekeningen worden gepresenteerd en de eerste mooie ideeën voor de inrichting komen tot stand.

Aan het 70 jarig bestaan wordt ook uitgebreid aandacht besteed. Omdat dit samengaat met de opening van de huidige accommodatie aan de Flierdijk in Lievelde, is er een grote open dag georganiseerd waarbij alle ins en outs van het scoutingspel zijn gepresenteerd en gedemonstreerd.

Nu zijn we toegekomen aan het 75 jarig bestaan van de vereniging. We hopen de komende tijd herinneringen aan te wakkeren bij iedereen die in het verleden betrokken is geweest bij de Sint Bernardusgroep. Als de omstandigheden het weer toelaten, zouden we graag deze herinneringen willen laten herleven bij een mooie reünie.

Op het moment dat de maatregelen omtrent Covid 19 het toelaten, zal een nieuwe bevergroep gestart worden.

Dus ben je tussen 5 en 7 jaar (geboren in 2014/2015)? Wil je samen met vriendjes, vriendinnetjes, Stuiter, Sterre en Steven Stroom en alle andere bewoners van Hotsjietonia avonturen beleven?
Kijk dan snel op de Bever pagina. Daar kun je ook meteen jezelf (of een van je kinderen) opgeven!

Laat je uitdagen om een avontuur te beleven met de Kerstman en Sinterklaas en het verloren boek.
Een spannende speurtocht met een film waarin diverse leden een hoofdrol spelen.
Door opdrachten op te lossen zijn er op verschillende plekken in Lichtenvoorde stukjes film te vinden. Wie al deze opdrachten volbrengt, gaat het avontuur zien van 3 moedige welpen die het verloren boek terug gaan bezorgen bij Sinterklaas en de Kerstman. Spannend van begin tot het eind met echte schurken en een vliegende arrenslee.

Helaas kunnen wij door de huidige corona maatregelen niet onze reguliere kerstviering organiseren. Het bovenstaande alternatief is een geweldig initiatief van onze kaderleden. Hierdoor is het mogelijk om geheel corona proof deze tocht te lopen.

Begin de tocht door eerst de bovenste QR code te scannen, waarna je verder mee genomen wordt in het verhaal. De tweede QR code geeft de start locatie van de tocht weer! Heel veel plezier! Deze tocht is te lopen tot 6 januari 2021.

Start film
Nummer 1
Nummer 2
Nummer 2

De jaarlijkse Kerststerrenactie komt er weer aan. Met dit jaar een hele andere opzet dan de voorgaande jaren. Aangezien het niet verantwoordelijk is om met onze groepen door de straten te gaan, gaan we het dit jaar anders aanpakken. De opbrengst van de kerststerren komt net als andere jaren ten goede aan de zomerkampen.

Het is voor ons als vereniging een heel vreemd jaar geweest. Normaal gesproken werken we met een groep op verschillende festivals door Nederland om zoveel mogelijk geld op te halen voor de clubkas en om op zomerkamp te kunnen gaan. Helaas is het dit jaar anders verlopen dan we hadden verwacht en er is nauwelijks geld binnen gekomen. Toch willen we er alles aan doen dat we met de vereniging volgend jaar weer op zomerkamp kunnen.

Dit jaar proberen onze leden de kerststerren zoveel mogelijk zelf te verkopen aan buren, familie en vrienden. Daarbij is het de bedoeling dat het contact zoveel mogelijk beperkt wordt. Er wordt een webshop opgericht. Hier kunnen de inwoners van Lichtenvoorde en omstreken kerststerren bestellen. De betaling zal online plaatsvinden en de kerststerren zullen dan zaterdag 12 december bij u thuisbezorgd worden.

Als organisatie hopen we op een voorspoedig verkoop. We hopen met zijn allen dat er zoveel mogelijk kerststerren worden verkocht, zodat we volgend jaar allemaal weer een leuk en uitdagend zomerkamp kunnen hebben. De kosten van de kerststerren bedragen € 3,50 per stuk en zijn te bestellen via de website.

De Roverscouts zijn als laatste groep afgelopen woensdag begonnen. In verband met de corona virus draaien alle groepen buiten en verspreid over meerdere dagen.

Scouting Sint Bernardusgroep vind het heel belangrijk dat kinderen van elkaar leert en leert samen dingen te doen.

Veel sporten of andere hobby’s kunnen of mogen (nog) niet beginnen en de vakanties staan onder druk. Dit is volgens ons niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van het kind. Wij stellen daarom graag, geheel vrijblijvend, onze vereniging open voor kinderen die geen lid zijn, maar thuis zitten en niets kunnen doen aan sport of hobby.

Lijkt het je wat? Stuur dan een e-mail naar marionmilder@hotmail.com. Zij neemt dan contact met je op.

De Roverscouts (18-21 jr) zijn er op woensdagavond 18:30-20:30 uur
De Explorers (15-17 jr) zijn er op vrijdagavond 18.30-20.30 uur
De Meidenscouts (13-15 jr) zijn er op zaterdagochtend 8.30-10.30 uur
De bevers (6-8 jr) zijn er op zaterdagmiddag 12.00-14.00 uur
De Welpen (7-12 jr)zijn er op zaterdagmiddag 15.30-17.30 uur
De Jongensscouts (13-15 jr) zijn er op zondagochtend 9.30-11.30 uur

Geachte ouders/ verzorgers,

Het is een zeer bizarre tijd. Het leven van een ieder wordt bepaald door de ontwikkeling van het coronavirus, dat heeft ons flink in de greep. Zo ook de scouting, al onze activiteiten moesten, volledig terecht, een tijdje stil gelegd worden. Voor een deel zal dat nog wel een tijdje blijven.

Gelukkig is er wel wat meer ruimte gekomen om weer voorzichtig te beginnen met de opkomsten. Natuurlijk moet dit veilig en met in achtneming van alle hygiëne regels. Hierin volgen wij strikt de adviezen en de regels opgelegd vanuit de overheid en uitgewerkt door Scouting Nederland.

De groepen met leden tot onder de 18 jaar mogen weer bij elkaar komen. Dit houdt in dat wij weer een aanbod kunnen doen voor de bevers, alle welpengroepen, alle scoutsgroepen en jongste explorers groep.

Het is verboden om verschillende speltakken tegelijk op ons terrein toe te laten, daarom moeten er verschillende groepen op een ander tijdstip bij elkaar komen. De verdeling is als volgt gemaakt:

Jongste explorers: vrijdagavond 18.30-20.30 uur
Meisjes scouts: zaterdagochtend 8.30-10.30 uur
Bevers: zaterdag 12.00-14.00 uur
Meisjes en jongens welpen:  zaterdag 15.30-17.30 uur
Jongens scouts: Zondagochtend 9.30-11.30 uur

We hebben graag dat de kinderen zoveel mogelijk gebracht worden, dit om te voorkomen dat er in groepen gefietst gaat worden. Bij aankomst mogen de kinderen dan uitstappen. De ouders blijven het liefst in de auto, komen zeker niet het terrein van scouting op.

De opkomsten zijn alleen buiten, ons clubgebouw blijft nog op slot. Het sanitair, dat tijdens de opkomsten voortdurend wordt schoongehouden, is vanaf de buitenzijde te bereiken. Mocht er een regenachtige dag voorspelt zijn: bij de scouting zijn we niet van suiker en we zijn erg goed om snel zeiltjes te spannen.

Iedere opkomst begint en eindigt met handen wassen. De welpen en de bevers mogen samen spelen, begeleiding blijft wel zoveel mogelijk op de 1,5 mtr afstand. De opkomsten van de scouts en de explorers moeten gedraaid worden met 1,5 mtr afstand van elkaar.

Alle aangekondigde grote activiteiten gaan vooralsnog niet door, over het wel of niet doorgaan van de zomerkampen kunnen we weinig zeggen. We hopen natuurlijk dat we iets mogen organiseren voor onze leden. Scouting Nederland heeft aangekondigd dat ze hier voor 1 juni richtlijnen op willen stellen. Hier wachten we op en zullen jullie hiervan op de hoogte brengen.

Voor de details per speltak of andere vragen verwijzen we graag naar de vertrouwde leiding van de groepen.

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van Scouting Sint Bernardusgroep

Vanaf vandaag, sint Jorisdag, kunnen we eindelijk gebruik maken van onze mooie nieuwe website. Hou deze website in de gaten, want de leiding en begeleiding gaan alle nieuws en bijzonderheden op de website bij houden. Zo blijf je altijd op de hoogte wat er binnen jouw scouting vereniging gebeurd. Heb je leuke ideeën voor op de site, zorg dat je leiding dit te weten komt!

Wij zijn een groep jongens en meisjes van ongeveer 5 t/m 7 jaar. De bevers is de jongste speltak van onze scoutingvereniging.

De bevers spelen het Scoutingspel volgens het thema Hotsjietonia. In het dorp Hotsjietonia is de hoofdpersoon het kind Stuiter. Stuiter speelt met vriendjes in het dorp Hotsjietonia. De andere spelfiguren zijn de inwoners van het dorp. De bevers kunnen zich gemakkelijk met deze spelfiguren identificeren. Ze gebruiken hierbij hun fantasie en dat levert weer een bijdrage aan hun ontwikkeling.