Scouts

Wij zijn een groep jongens en meiden van ongeveer 11 t/m 15 jaar.
Elke zaterdag draaien wij groep in de ochtend of middag. Dit is afhankelijk van andere groepen. De tijd die we draaien is 2 uur per week.

Wij zijn binnen de scoutinggroep Sint Bernardus de scoutsgroep. Na ons laatste welpenkamp vliegen we over naar de scouts. Dit ritueel kan op meerdere manieren gebeuren. Het leukste is wel, dat de welpenleiding een weekendkamp start met allerlei welpen programma’s. Op het moment dat de scoutsleiders in beeld komen nemen we afscheid van de welpenleiders en gaan we over op de scoutprogramma’s.

In de eerste twee jaar die we nu tegemoet gaan, staat alles eigenlijk in het teken van leren. Bij de welpen hebben we 2 knopen geleerd. De platte knoop en de mastworp. Dit moeten we natuurlijk goed kunnen. De leiding gaat na of dit inderdaad zo is, maar dat gaat wel goed. We leren in die eerste 2 jaar veel meer knopen bij zoals de timmersteek, kruis-sjorring en diagonaal-sjorring. Ook de paalsteek hoort hierbij. Afgezien van knopen leren we alles over vuur. Het uiteindelijke doel is namelijk om met één lucifer een vuurtje aan te krijgen. Dit zonder hulp van papier of andere niet natuurlijke hulpmiddelen. Om te zorgen dat dit niet uit de hand loopt, leren we ook hoe we vuur kunnen beheersen en blussen.Verder leren we alles over het gebruik van de knopen en het vuur. Dit hebben we namelijk allemaal nodig tijdens onze eerste kamp. Het eerste jaar van de scouts kun je het beste zien als voorbereiding op het kamp. De leiding is er altijd bij, maar in principe moeten wij onze eigen bonen doppen. Net zoals bij de welpen kunnen wij ook insignes verdienen. Dit doen wij de eerste 2 jaar samen met de gehele patrouille, na die twee jaar kunnen we ook individueel insignes verdienen, maar dat is voor later.

Zoals gezegd, insignes verdienen. Het liefst verdienen we die binnen een maand, maar dat lukt niet, vooral omdat het pittige “les”stof is. Dat wil zeggen, iedereen moet het beheersen van de patrouille, anders verdienen wij niks. De insignes die de leiding wil dat wij verdienen, zijn: Vuur, kamperen, pionieren en koken. Dit heeft natuurlijk allemaal te maken met de weekendkampen en zomerkampen die we tegemoet gaan.

Verder hebben we onze acties, waarmee we onze eigen kampen betalen. Dit zijn de scoutingloten en de kerststerren. Voor beide acties geldt natuurlijk, hoe meer geld we ophalen, des te leuker het kamp kan zijn. In de eerste twee jaar zijn we gewend geweest om altijd naar Duitsland te gaan. Wegens de wetgeving daar, is het allemaal lastiger geworden, maar daar is de leiding druk mee bezig om het toch voor elkaar te krijgen.

Zoals jullie kunnen lezen, zijn de eerste 2 jaar ontzettend leuk en lekker druk. Al het bovenstaand wordt lekker afgewisseld met allerlei spellen, activiteiten en kampen. Mocht je vragen hebben of toch onze groep willen aanvullen, stuur dan een mailtje en we laten zo snel mogelijk van ons horen.

Voor meer info kunt U een mail sturen naar info@sintbernardusgroep.nl