Scouting 75 jaar in Lichtenvoorde!!

27-februari-2021

De Sint Bernardusgroep heeft dit jaar het 75 jarige jubileum. Een hele prestatie en iets dat groots gevierd moet worden. Dit gaat ook zeker gebeuren, maar niet dit jaar.. In deze coronatijd kijkt de scouting terug en  vooruit. Er wordt vast warmgedraaid om straks, na deze uitdagende tijd, alsnog het 75 jarig bestaan gepast te vieren.

Vanaf de bevrijding in 1945 worden er in Lichtenvoorde, net als in de rest van Nederland, pogingen gedaan tot het oprichten van een verkennersgroep en op 28 februari 1946 werd dit een feit. De eerste jaren zijn moeilijk en kenmerken zich door drie dingen: geen geld, geen materiaal en geen geschikte huisvesting. Het leidingteam, bestaande uit de heren Van Doorn, v.d. Berg, Kruip, Weijenborg, Seesing en Hund, zijn gelukkig vasthoudend. In februari 1946 wordt er gestart met 2 verkennersgroepen nadat de Bisschop hier toestemming voor heeft gegeven. Groepsleider Anton Hund is de eerste 25 jaar de grote drijfveer achter het geheel.

Er heerst binnen de Sint Bernardusgroep een cultuur van aanpakkers. “Gewoon doen”, niet te veel op de voorgrond treden. Ondanks dat wordt het eerste lustrum in 1956 tijdens het 10-jarig bestaan uitbundig gevierd met een gezamenlijk kamp op het gemeentelijk sportterrein aan de Dijkstraat in Lichtenvoorde. Twee dagen worden er demonstraties gegeven m.b.t. het verkennen. Ook groepen uit Groenlo en Aalten doen hier aan mee. Inmiddels zijn er, naast de verkennersgroepen, ook welpengroepen opgericht. Er wordt gebruik gemaakt van een oude schuur aan de Boschlaan als clubhuis. De sint Bernardusgroep is uitgegroeid tot een van de grootste scouting verenigingen van het oostelijk district, en telt op dat moment een kleine 100 leden.

Het 15 jarig bestaan staat in het teken van de opening van het nieuwe buitencentrum aan de, toen nog, Lievelderweg in Lichtenvoorde. In 1960 wordt deze in gebruik genomen en in 1961 vind de laatste fase van voltooiing plaats. In 1966 is het 20 jarig bestaan. Dit wordt door een H-mis in het nieuwe buitencentrum gevierd. De waardering voor alle vrijwilligers die hebben bijdragen aan de vereniging, maar bovenal de trots op wat er in 20 jaar is neergezet, staan deze dag centraal.

Het 25 jarig bestaan wordt gevierd in technische school “Dr. Ariens”. Beginnend met een gezamenlijk ontbijt, gevolgd door een eucharistie viering met aanwezigheid van de burgemeester van Bastelaar. In de middag wordt er een feestprogramma verzorgd door twee bekende clowns. In de avond is er voor het leidingteam en voor genodigden een feestavond in ’t Zwaantje. Tijdens het 25 jarig jubileum kondigt grondlegger Anton Hund zijn afscheid als groepsleider aan.

Het 30 jarig bestaan moet een feest worden van alle welpen en verkenners volgens het krantenartikel van februari 1976. Natuurlijk is er wederom een H-mis, gevolgd door een feestdag/ avond. Het absolute hoogtepunt is het alpenkamp in Oostenrijk. In 1981, het jaar van het 35 jarig bestaan, vindt er een grote zeskamp plaats. Vanaf dat moment een jaarlijks terugkerend dagprogramma voor alle jeugdleden.

Het 40 jarig bestaan wordt gevierd met een activiteiten dag voor alle jeugdleden en daarnaast een groot gezamenlijk kamp in Ootmarsum. De welpen bij een boerderij en de verkenners in een prachtig natuurgebied een kleine 100 meter verderop. Dit gezamenlijk kamp is 5 jaar later nog eens dunnetjes over gedaan.

In 1996 bestaat de sint Bernardusgroep 50 jaar. Dit wordt gevierd met een heus jubileumjaar. Dit start met een kerkdienst op Sint Jorisdag. Een absoluut hoogtepunt is dit jaar de reis naar Euro Disney met alle welpen. Iets wat vele (oud) leden zich nog zullen kunnen herinneren.

Tijdens de 60ste verjaardag is er in het pinksterweekend een gezamenlijk kamp georganiseerd. De verkenners in het bos, de welpen binnen in de eigen locatie. In dit weekend is er voor het eerst aandacht voor de aanstaande verhuizing naar een nieuwe accommodatie. De ontwerptekeningen worden gepresenteerd en de eerste mooie ideeën voor de inrichting komen tot stand.

Aan het 70 jarig bestaan wordt ook uitgebreid aandacht besteed. Omdat dit samengaat met de opening van de huidige accommodatie aan de Flierdijk in Lievelde, is er een grote open dag georganiseerd waarbij alle ins en outs van het scoutingspel zijn gepresenteerd en gedemonstreerd.

Nu zijn we toegekomen aan het 75 jarig bestaan van de vereniging. We hopen de komende tijd herinneringen aan te wakkeren bij iedereen die in het verleden betrokken is geweest bij de Sint Bernardusgroep. Als de omstandigheden het weer toelaten, zouden we graag deze herinneringen willen laten herleven bij een mooie reünie.